Warsztaty w muzeum – Od ziarenka do bochenka 27.04.2018

OD ZIARENKA DO BOCHENKA…

27 kwietnia 2018 roku dzieci z grupy II skorzystały z oferty Muzeum Okręgowego w Koninie i wybrały się na warsztaty: „Od ziarenka do bochenka”. Zajęcia, przygotowane przez Dział Etnograficzny, to w istocie warsztaty wypieku chleba wg tradycyjnej receptury, podczas których przedszkolaki dowiedziały się:

  • jak dawniej przygotowano ciasto na chleb i jak przebiegał jego wypiek?
  • jak wyglądają różne rodzaje ziaren i dlaczego niektóre chętniej były wykorzystywane do wypieku chleba?
  • w czym tkwił sekret smaku i długotrwałej świeżości tradycyjnie wypiekanego chleba?

A przede wszystkim samodzielnie wyrobiły ciasto na pyszne bułeczki, następnie obserwowały ich wypiek w tradycyjnym piecu w skansenie, a na koniec mogły skosztować wypieków w pięknym otoczeniu skansenu etnograficznego.